dimecres, 11 de gener del 2017

Insecte "robot" per als més menuts


Edat recomanada: a partir de 3 anys acompanyats d'un adult. 
Vigileu amb les piles, pegaments, objectes menuts, punxeguts, calents, etc.







Anem a fer un insecte "robot" molt senzill. Els xiquets i xiquetes poden triar quin insecte volen que siga i pintar/retallar el dibuix corresponent per a després apegar-lo al “robot”.
Es tracta d’un joguet no programable que té moviment aleatori, però pot rebotar i “evitar” obstacles. Pot inclús eixir d'un laberint senzill de manera autònoma.

Encara que seria convenient, per seguretat no usarem cap tipus de ferramentes o materials que puguen ser perillosos, com soldadors, coles termofusibles, ... només cinta aïllant. No ens quedarà un robot molt robust, però serà igualment funcional i divertit.





Materials:

Raspall de dents amb els pèls plans (el trencarem per a fer el robot).

Pila de botó de 3V (2032, 2025 o similar).

Un motor excèntric, és a dir, un motor amb el seu eix descompensat. Usarem motors vibradors reciclats de telèfons mòbils vells.

[Opcional] Un led del color que més ens agrade, que suporte 3V.

Cinta aïllant o similar.

Paper i colors per a dibuixar el cos de l’insecte.

Pals de gelat, o similars, per a fer una casa / tancat per a l’insecte.



Construcció pas a pas:

Primer triarem el dibuix de l'insecte que volem que siga el nostre robot. Les mesures han de ser aproximadament 5 cm x 5 cm. El pintem amb els colors que més ens agraden i el retallem..
Deixem el dibuix preparat per a més endavant.

Després haurem de fer la que serà la casa / laberint del nostre insecte. Usarem palets de gelat enganxant-los amb cinta aïllant per a fer la casa amb la forma i grandària que vulguem. Els corredors de la casa hauran de ser com a mínim de 8 cm d'amplada.
Deixem la casa preparada per a més endavant.


Passem ara sí, a construir l'insecte robot:
 
1) Tallem el mànec del raspall de dents, ens quedem només el cap amb els pèls.
2) Amb cinta aïllant, apeguem el motor a la part de davant del cap del raspall de dents. Els cables quedaran cap a dins.
3) Tallem un tros de cinta aïllant de 1 cm x 1cm i la usem per a apegar un dels dos cables del motor (dóna igual un que l'altre) a una cara de la pila. Hem de comprovar que la punta del cable pelat faça contacte amb la cara de la pila.
4) Tallem un altre tros de cinta aïllant de 0.5 cm x 3 cm i la usem per a apegar la pila al raspall. La cara on ja hem posat un cable serà la que quede tocant al raspall. Vigileu de no apegar la cinta aïllant als pèls del raspall.
5) Tallem un altre tros de cinta aïllant de 1 cm x 1 cm i fem igual que abans amb l'altre cable, connectant-lo a l'altra cara de la pila (la cara que queda dalt). El motor començarà a funcionar, no us espanteu que no dóna corrent ni fa mal.
6) [Opcional] Connectem el LED a la part de darrere del robot, una pota del LED ha d'anar a una cara de la pila i l'altra a l'altra cara. Ens hem d'assegurar que les potes del LED queden ben apegades amb la cinta aïllant a les cares de la pila.
7) Tan sols ens queda apegar-li el dibuix que hem pintat i soltar el robot dins la seua casa.

Per a apagar el robot, només haurem de llevar el cable de dalt de la pila, per a tornar a connectar-lo, tornarem a posar el cable amb la cinta aïllant.







-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aquesta activitat està basada en un vídeo de Terrazocultor. Us recomanem que visiteu el seu canal de Youtube, té vídeos molt interessants tant de tecnologia com d'altres temes:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada